Rusia vede o fereastra de oportunitate pentru a extinde atacurile in timp ce Ucraina asteapta ajutor suplimentar din partea SUA, afirma oficialii

Rusia vede o fereastra de oportunitate pentru a extinde atacurile in timp ce Ucraina asteapta ajutor suplimentar din partea SUA, afirma oficialii


Oficialii au declarat că există un decalaj temporal între aprobarea fondurilor și sosirea majorității asistenței care va avea un impact semnificativ pe front, o întârziere pe care Rusia intenționează să o exploateze.

În noaptea de miercuri, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei. Autoritățile ucrainene susțin că Rusia a lansat peste 50 de rachete și 20 de drone, vizând infrastructura energetică din întreaga țară. Compania de energie electrică cea mai mare din Ucraina a declarat că aceasta a fost a cincea oară când Rusia a atacat instalațiile sale în ultimele șase săptămâni.

„Ei încearcă să provoace cât mai multe suferințe poporului ucrainean acum pentru a profita și a distruge moralul ucrainean,” a declarat miercuri pentru CNN membrul parlamentului ucrainean, Oleksiy Goncharenko.

Întârzierea de câteva luni în aprobarea fondurilor a fost rezolvată luna trecută când Președintele Republican Mike Johnson a sfidat opoziția din dreapta partidului său pentru a aduce la vot un pachet major de securitate care a cuplat finanțarea pentru Ucraina cu ajutor pentru Israel și Taiwan.

Dar luni de inacțiune au avut costuri reale pentru forțele ucrainene pe câmpul de luptă, atât în ceea ce privește teritoriul cât și pierderile umane, spun acești oficiali. Se așteaptă ca forțele ruse să încerce să facă progrese suplimentare și să consolideze câștigurile anterioare, înainte ca această fereastră de oportunitate să se închidă.

Oficialii occidentali și ucraineni văd amenințarea pe termen scurt a atacurilor intensificate ca fiind legată de planurile rusești pentru o ofensivă mai mare la începutul verii. Oficialii americani și ucraineni rămân îngrijorați de o posibilă mobilizare parțială suplimentară de către Rusia pentru a trimite mai mulți oameni pe front, în timp ce Ucraina se confruntă cu propria lipsă de personal.

În ceea ce privește perspectivele ucrainene în săptămânile următoare, chiar și cu sosirea noii asistențe, un oficial militar american a declarat pentru CNN, „Cel mai bine putem doar să ne menținem pozițiile.”

„Având în vedere nivelul de aprovizionare, ne va fi foarte greu să recuperăm orice teritoriu,” a fost de acord Goncharenko. „Deci, este mai mult despre stabilizare. Este mai mult despre câștigarea timpului, dar nu despre câștigarea războiului. Așadar, avem nevoie de mai mult sprijin și sperăm ca și alte țări să urmeze exemplul SUA.”

CNN a relatat recent că forțele rusești au folosit o „secetă de artilerie” care afectează forțele ucrainene pentru a avansa pe frontul estic lângă Avdiivka, efectuând cel mai mare avans rusesc de la primele luni ale războiului. Progresele Moscovei au determinat avertismente din partea oficialilor militari ucraineni superiori despre o posibilă amenințare la adresa liniilor de aprovizionare și a centrelor din estul Ucrainei, care acum sunt periculos de aproape de a fi în raza de acțiune a puterii de foc superioare rusești.

În ultimele săptămâni, Rusia a concentrat resurse vaste asupra apărărilor slabe ucrainene de-a lungul frontului estic, împingând spre trei puncte cheie: hubul militar vital de la Pokrovsk, la vest de Avdiivka; înălțimile strategice de la Chasiv Yar, aproape de Bakhmut; și Kurakhove în sud-est.