Biden spune ca va opri trimiterea de bombe si obuze in Israel daca acesta lanseaza o invazie majora in Rafah

Biden spune ca va opri trimiterea de bombe si obuze in Israel daca acesta lanseaza o invazie majora in Rafah


Președintele Joe Biden a anunțat miercuri, pentru prima dată, că va opri unele livrări de arme americane către Israel dacă premierul Benjamin Netanyahu decide să inițieze o invazie majoră asupra orașului Rafah. Această decizie, exprimată într-un interviu exclusiv pentru CNN cu Erin Burnett la „Erin Burnett OutFront”, subliniază recunoașterea faptului că armele americane au fost folosite pentru a ucide civili în Gaza, marcând un moment semnificativ în politica externă a SUA față de conflictul israeliano-palestinian.

Biden a explicat că a suspendat deja livrările unor bombe de 2.000 de livre săptămâna trecută, motivând că acestea au fost utilizate pentru atacuri asupra centrelor populaționate din Gaza, și a afirmat că va continua să condiționeze livrarea armamentului american de acțiunile Israelului. Președintele a subliniat că, deși SUA nu vor renunța la susținerea securității Israelului, „ne retragem din capacitatea Israelului de a purta război în acele zone.”

Despre suportul continuu al SUA, Biden a menționat că va furniza în continuare arme defensive, inclusiv pentru sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului, dar alte tipuri de livrări de arme vor înceta dacă începe o invazie majoră pe teren a Rafahului. Acest punct de vedere reprezintă o schimbare semnificativă față de politica anterioară și răspunde presiunilor din partea membrilor propriului partid și a comunității internaționale, care au cerut limitarea livrărilor de arme în contextul unei crize umanitare în Gaza.

În plus, Biden a discutat despre implicațiile unei astfel de invazii pentru relațiile internaționale, în special cu Egiptul, și a evidențiat că SUA au lucrat intens pentru a menține și îmbunătăți aceste relații. A precizat că acțiunile Israelului în Rafah nu au depășit încă o „linie roșie” care implică intrarea în zonele dens populate, deși acestea au cauzat tensiuni semnificative în regiune.

Președintele a mai discutat și despre presiunile economice interne, subliniind angajamentul său față de combaterea inflației și promovarea investițiilor economice. În cadrul aceleiași discuții, Biden a abordat și problemele economice persistente, cum ar fi costul ridicat al bunurilor și al locuințelor, menționând eforturile administrației sale de a reduce costurile chiriilor și de a crește numărul de locuințe disponibile. A evidențiat progresele în crearea de locuri de muncă și a combatut percepția negativă a economiei americane, sugerând că realitatea economică este mai favorabilă decât reflectă sondajele de opinie.

Aceste comentarii vin într-un moment în care Biden se pregătește pentru alegerile din noiembrie, afirmând că se simte încrezător în privința traiectoriei campaniei sale și așteaptă ca alegătorii să se concentreze mai intens pe opțiunile electorale în toamnă. În ciuda sondajelor care îi acordă puțin credit pentru realizările economice, Biden a reiterat că nicio administrație nu a avut succesul pe care l-a avut el în termeni de creare de locuri de muncă și reducere a inflației.