Noul standard CopprLink extinde portabilitatea PCIe prin fir pentru conexiuni de 64GT/s

Noul standard CopprLink extinde portabilitatea PCIe prin fir pentru conexiuni de 64GT/s

Standardul PCI Express suferă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește cablajul, deoarece specificațiile proaspăt anunțate CopprLink își propun să mențină performanța de mare viteză a acestei tehnologii de interconectare omniprezentă peste cabluri de cupru mai lungi. Dacă sunteți implicat în construirea serverelor, a matricelor de stocare sau a altor echipamente pentru centre de date, pregătiți-vă pentru o nouă serie de opțiuni de cablare PCIe.

Vestea provine de la PCI-SIG, grupul de industrie care supraveghează standardul PCI Express. Specificațiile CopprLink recent introduse acoperă atât cablurile de cupru interne, cât și cele externe, capabile să acomodeze vitezele de 32GT/s și 64GT/s asociate cu PCIe 5.0 și 6.0.

Intern, CopprLink stabilește standarde pentru cablurile de cupru de până la 1 metru lungime, facilitând conexiunile în sisteme cum ar fi serverele. Acest lucru include legăturile între plăcile de bază și cardurile suplimentare, conexiunile chip-la-chip și rutarea PCIe de pe placa de bază către o placă de bază. Practic, acesta răspunde oricărui scenariu care necesită conexiuni PCIe de mare viteză în cadrul unui dispozitiv. Aceste cabluri interne folosesc conectorul standard al industriei, SFF-TA-1016, urmărind să standardizeze diversele metode de cablare interne utilizate în prezent.

În plus, există un standard extern de cablu CopprLink care utilizează conectorul SFF-TA-1032, permițând conexiuni între sisteme la distanțe de până la doi metri. Acest standard este, de asemenea, capabil să gestioneze vitezele de 64GT/s introduse de PCIe 6.0. Specificația externă oferă noi oportunități de proiectare pentru pool-urile de stocare partajate, expansiunile de RAM sau pentru fabricile de accelerare, permițând sistemelor să fie separate fizic, păstrând totuși lățimea de bandă necesară.

În mod interesant, PCI-SIG previzionează o adoptare semnificativă a CopprLink în aplicațiile de inteligență artificială/învățare automată pentru transferul de date între sisteme distribuite. Cu toate acestea, se așteaptă ca piața de stocare să continue să utilizeze specificația existentă de cablare externă PCI Express pentru moment, cu o versiune actualizată adaptată specific pentru stocare, probabil, în viitor.

„Specificatiile de cablu CopprLink integrează în mod transparent cablarea PCIe cu specificația de bază electrică PCIe, oferind o rază mai lungă de canal și flexibilitate topologică,” a spus Al Yanes, președintele și președintele PCI-SIG.

„Cablurile CopprLink sunt destinate să evolueze cu aceleași factori de formă ai conectorilor, să se extindă pentru viitoarele generații de tehnologie PCIe și să îndeplinească cerințele aplicațiilor emergente. Grupul de lucru electric a început deja lucrul de pionierat pe cablurile CopprLink pentru tehnologia PCIe 7.0 la 128.0 GT/s, demonstrând angajamentul PCI-SIG față de specificațiile de cabluri CopprLink.”

Cu toate acestea, cablajul de cupru se confruntă cu limitări la aceste distanțe extinse și la lățimile de bandă ridicate. Prin urmare, PCI-SIG dezvoltă activ standarde pentru cablarea PCIe optică, deși aceasta este încă în stadiile incipiente.

PCI-SIG accelerează implementarea specificațiilor CopprLink în produse reale. Ei își propun să prezinte cabluri și sisteme la conferințe încă de la începutul verii acesteia, cu așteptarea ca furnizorii să introducă echipamente compatibile cu CopprLink înainte de sfârșitul anului 2024.